Nobil Memento Posteri (Atmink ateinančius)

Prieš adventą Romos katalikų bažnyčios vadovas popiežius Pranciškus Vatikane priėmė pasaulio dvasininkijos ir kilmingų pasaulio organizacijų atstovus. Piligriminėje kelionėje į Vatikaną kaip Lietuvos atstovas dalyvavo mažeikiškis, šv. Adalberto ordino garbės riteris, komturas Kazys Strazdauskas.

„Dviejų savaičių kelionė į Vatikaną ir Romą buvo naudinga ir įdomi. Šiuo metu mūsų draugijoje yra 74 nariai iš 12 kilmingų organizacijų. Kelionės tikslas buvo supažindinti aukštąją dvasininkiją su Lietuvos kilmingų organizacijų visuomenine veikla, platinti Ordino idėjas po lietuviškąjį pasaulį. Čia vyko įvairūs susitikimai ne tik su aukštais dvasininkais, bet ir kitais garbingais žmonėmis. Visam laikui įsiminė susitikimas su Vatikano užsienio reikalų ministerijos departamento vadovu, buvusiu klaipėdiškiu, kunigu Visvaldu Kulboku, kuris yra ir asmeninis popiežiaus vertėjas į slavų kalbas. Jis vertėjavo popiežiui per susitikimus su rusų patriarchu Kirilu ir Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu“, – pasakojo mažeikiškis.

Pasak jo, temos, kuriomis buvo kalbėta, pačios įvairiausios: taika Žemėje, krikščioniškojo bei musulmoniškojo pasaulio santykiai, karas Sirijoje, dvasininkijos įtaka procesams ir raida. Teko lankytis Popiežiškoje lietuvių Šv. Kazimiero kolegijoje Romoje, kuri šių metų spalio mėnesį minėjo 60 metų įkūrimo jubiliejų. Joje iki šiol dirba 95 metų teologas Simonavičius, kuris 1946 m. su grupe seminaristų išvyko iš Lietuvos ir prisidėjo kuriant kolegiją. Visa diena buvo paskirta apsilankymui Vatikano radijuje, kur šiuo metu dirba 4 lietuviai.

„Vatikanas turi savo tvirtą nuomonę pasaulio išlikimo ir kitais klausimais, bet jos neperša, o stengiasi diplomatiniu būdu išsaugoti taiką bei paveikti pasaulio galinguosius. Vienas iš mano kelionės tikslų buvo paskleisti žinią po Europą ir pasaulį apie LDK istoriją, atiduoti pagarbą praeičiai, nešti žinią, kad Lietuva seniau buvo ir tebėra tokia pati didinga Valstybė kaip ir kitos pasaulio šalys“, - baigė trumpą, bet įdomų pasakojimą bajoras K. Strazdauskas.

Vytas ALEKNAVIČIUS

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode